fbpx
damesmode

Damesmode

De laatste honderd jaar hebben er grote veranderingen plaats gevonden in de damesmode. Het is een tijd van vele economische hoogconjuncturen en diepgaande depressies. Er bestaat blijkbaar een correlatie bestaat tussen de economie en de lengte van de zoomlijnen. De minirok wordt geassocieerd met de bloeiende jaren zestig. Maar hoe zit het met de dag van vandaag? Hoe zit dat in de toekomst?

damesmode

Rokken

 

In het begin van 1900 ligt het accent van de damesmode op rondingen. Er worden lange rokken gedragen, vaak met bustes en treintjes. Maar tegen 1910 beginnen de zomen iets langer te worden en wordt het toegestaan om een glimp van de enkel te laten zien. Het centrum van de mode is en blijft Parijs. De haute couture creaties zijn zeer gewild bij de hogere klassen.

 

Na 1910 wordt het accent verlegd van rondingen naar plattere bustes en slankere heupen. Rokken verliezen hun bustes en sleepjes en de zoomlijn loopt verder omhoog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 wordt het echter niet langer als correct beschouwd om de mode te volgen.

 

Na de oorlog ontstaat er een enorme ommekeer in de mode. Een naoorlogse geest betekent dat vrouwen meer vrijheid eisen in hun kledij. Hoewel relatief conservatief, komen kortere rokken en broeken in de mode.

 

De echte moderevolutie begint in 1925 met de opkomst van de flapper. Nog kortere rokken met een lage taille en de zoomlijn reikt tot aan de knie. Nauwsluitende jurken zijn in de mode, vaak zonder taille. Kleine hoedjes zonder rand zijn ook populair.

De flapper

 

De Grote Depressie van de jaren 1930 betekent het einde van het flapper-tijdperk. In reactie op de sombere economie dalen de zoomlijnen en keert de taille terug, terwijl de damesmode terugkeert naar de traditionele stijl.

 

Een interessante ontwikkeling in de jaren dertig is dat veel mensen die vroeger bedienden in dienst hadden, dat niet meer konden. Van veel vrouwen die vroeger pure vrije tijd hadden genoten, werd nu verwacht dat ze werk deden. Hetgeen betekent dat ze overdag meer praktische kleding nodig hebben, zoals eenvoudige rokken en topjes.
Dit is eigenlijk het begin van de avondjurken; vrouwen moeten er nog steeds elegant uitzien nadat ze het huishouden hebben gedaan en trekken daarom voor de avond stijlvolle en exotische jurken aan.

damesmode

De nieuwe look begint aan het eind van de jaren veertig en in de jaren vijftig. De tailles zijn smal, de rokken vol en de schouders rond. Deze damesmode houd stand tot ze in de jaren 60 wordt omgegooid. Toen alles anders werd. Dit is het tijdperk van de minirok, hot pants, en blue jeans. Alles is geoorloofd; midi-jurk, maxi-jurk, micro-jurk, hoe je stemming ook is.

damesmode

Design

 

In de jaren ’80 is het modebeeld gekalmeerd en worden designerstijlen belangrijk. Extravagantie keert terug, net als haute couture, gedomineerd door de modehuizen van Parijs en New York, waarvan de ontwerpen worden gekopieerd voor de winkelketens. In de jaren negentig vindt een nieuwe ommekeer plaats waar vrouwen weer meer casual kleding omarmen. Grunge en Hip Hop vervangen Punk als het modestatement met de gescheurde jeans, flanellen shirts, en baggy broeken. Rond de eeuwwisseling begint de “mash up” mode. Een mix van etnische kleding en vintage stijlen gebaseerd op de dominante mode van de jaren 1940 tot 1980. Verschillende muziekculturen zijn ook van invloed, evenals de huidige nadruk op beroemdheid. 

 

En wat gebeurt er in de toekomst? Misschien wordt draagbare technologie wel de volgende modetrend.

Leuk artikel? Deel ons 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp