fbpx
Fietsen

Fietsen

Fietsen heeft talloze voordelen. Fietsen is een goede vorm van lichaamsbeweging. Maar het is ook een eenvoudige, milieuvriendelijke vervoersoptie. Vanwege de vele voordelen van fietsen bezitten meer mensen ter wereld een fiets dan een auto. Bovendien is het aantal mensen dat op de fiets van en naar het werk pendelt de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen.

 

Belangrijkste voordelen van fietsen

 

Hoewel de meeste mensen zich ervan bewust zijn dat fietsen voordelen biedt. Beseffen velen niet hoe groot de positieve impact ervan op hun leven kan zijn. Daarom willen we een aantal voordelen van fietsen met je delen. Waaronder milieu- en gezondheidsredenen om zo meer te fietsen. Hier zijn noemen we een aantal  voordelen die worden verkregen door te gaan fietsen.

 

Voordelen voor de gezondheid

 

Op de fiets stappen kan helpen spieren op te bouwen. Vet te verwijderen. Je benen te versterken. De bloeddruk te verlagen. En het uithoudingsvermogen te vergroten. Het is bewezen dat fietsen een uiterst effectieve manier is om stress te verlichten. Angst te verminderen. Je geest helder te maken en je stemming te verbeteren. Fietsen kan, net als veel andere vormen van lichaamsbeweging, de slaap verbeteren en een individu ook hartgezonder maken. Degenen die dagelijkse lichaamsbeweging in hun routine opnemen, leven vaak langer.

 

Voordelen voor het milieu

 

Hoe meer auto’s we van de weg kunnen halen, hoe beter het is voor het milieu. Voor fietsen is geen benzine nodig en komen er dus geen schadelijke uitlaatgassen of smog in de lucht wanneer iemand op de fiets zit. Een paar keer per week de fiets pakken in plaats van de auto is een van de eenvoudigste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Stationair draaien is niet aan de orde wanneer je fietst. Geluidsoverlast wordt ook verminderd. Een fiets gebruikt geen benzine, geen antivries en hebben ook geen andere vloeistoffen nodig dan auto’s. Dit helpt ervoor te zorgen dat deze vloeistoffen niet in de lokale waterwegen of het milieu terechtkomen.

 

Economische voordelen

 

Het is goedkoper om een fiets te bezitten en te gebruiken dan om een auto te hebben. Fietsen vereisen meestal geen maandelijkse autokosten, verzekering, duur routine-onderhoud of brandstof. Als je geen eigen fiets hebt, kun je er een huren of delen als dat nodig is. Je hebt geen parkeerplek of garage nodig als je een fiets hebt in plaats van een auto. Met de fiets ben je ook sneller op de plaats van bestemming. Fietsers hebben geen last van het verkeer. Andere voordelen zijn lagere ziektekosten (omdat je gezonder wordt van het fietsen) en je hebt geen sportschoollidmaatschap meer nodig. De slijtage van het wegdek kan worden verminderd doordat steeds meer mensen op de fiets overstappen.

 

Sociale voordelen

 

Fietsen is een geweldige manier voor een gezin, of een groep vrienden, om samen ‘quality time’ mee door te brengen. Je kunt nieuwe, gelijkgestemde vrienden ontmoeten wanneer je gaat fietsen. Als je zin hebt, kunt je lid worden van een fietsclub in de buurt. Je kunt sociaal of competitief fietsen. Je kunt anderen leren hoe ze moeten fietsen, welke routes ze moeten nemen, welke versnellingen het beste zijn voor bepaalde paden en nog veel meer. Fietsen creëert blijvende herinneringen, vooral wanneer je het met vrienden en familie deelt. Je kunt fietsen uit naam van een goed doel of zelfs om een zaak te steunen of te sponseren waar je in gelooft.

fietsen

Voordelen van vervoer

 

De fiets gebruiken is een milieuvriendelijke vervoersoptie die auto’s van de weg haalt. Wie op de fiets zit, leert de wegen in de buurt beter kennen, weet hoe hij het verkeer kan ontwijken en verbetert zijn algemene navigatievaardigheden. Met de fiets heb je toegang tot fietspaden en andere routes die je anders wellicht zou missen. Fietsen is een eenvoudige manier om je door de stad te verplaatsen, voor woon-werkverkeer en om nieuwe plaatsen te ontdekken. Zelfs als je niet helemaal op de fiets naar je werk kunt, hebben veel bussen en treinen plaatsen waar fietsers hun fiets tussen de haltes kunnen stallen. Op die manier kun je op de fiets, en indien nodig met het openbaar vervoer, naar je werk.

 

Sportieve voordelen

Wie regelmatig fietst, vergroot niet alleen zijn kracht en bouwt spieren op, maar verlaagt ook het risico op blessures bij andere sporten. Herstellen van een blessure duurt vaak minder lang bij mensen met een betere conditie. Fietsen kan je helpen bij het opbouwen van uw aerobe efficiëntie, aerobe capaciteit en het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. Reflexen en evenwicht zullen na verloop van tijd ook verbeteren. Zoals bij veel sporten het geval is, kunt je met routine fietsen de intensiteit aanpassen, in een trainingsritme komen, mentale weerbaarheid opbouwen en over het algemeen sneller worden. Een ander voordeel is dat fietsen zich leent voor elk seizoen.

fietsen

Persoonlijke voordelen

Een van de grote voordelen is ook dat het kan worden gebruikt om iemands algehele kijk op het leven te verbeteren. Veel fietsers vinden innerlijke rust wanneer ze de open weg opgaan. Fietsen kan je de kans geven je persoonlijke stijl te laten zien of een zaak te promoten waar je veel passie voor heeft. Fietsen gaat echter niet altijd van een leien dakje. Soms ontstaan er problemen. Gelukkig is het zo dat hoe meer je fietst, hoe meer je in staat zult zijn om obstakels te overwinnen.

Leuk artikel? Deel ons 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp